ویژه نامه شهادت امام جعفر صادق علیه السلام ” رئیس مذهب”

ششمین نور سرمد

فرزند فاطمه ششمین نور سرمدم                  شیخ الائمه  ،    صادق آل پیمبرم 

من آخرین امام بقیع مدینه ام                      زهرجفای خصم شررزد به سینه ام

در لحظه های آخر عمرم به زمزمه                ابراز می کنم  غم دل را  به  فاطمه

مادر بیا و حال پریشان من ببین                   از سوز زهر،سینه سوزان من ببین

هنگام مرگ نام تو ذکر لبم شده                   مسمومیت نه، غصه تو قاتلم شده

 

رئیس مذهب

امام كاظم (علیه‌السلام ) :

كانَ يُعرَفُ مَوضِعُ سُجُودِ أبي عَبدِاللَّهِ بِطيبِ رِيحِهِ

سجده‌گاه امام صادق – علیه‌السلام- از بوي خوش او شناخته می‌شد. (    الكافي ، ج 6 ، ص 511 . )

مالك بن أنس نقل می‌کند :كانَ الصادقُ عليه السلام رَجُلاً لايَخلُو مِن إحدي ثَلاثِ خِصالٍ : إمّا صائماً و إمّا قائماً و إمّا ذاكِراً و . . . طَيِّبُ المُجالَسَةِ ، كَثيرَ الفَوائدِ

امام صادق عليه السلام هميشه دریکی از سه حالت بود : يا روزه‌دار بود يا در حال نماز و يا ذكر می‌گفت . . . مجلسش نيكو و نفعش فراوان بود. (بحار الأنوار ، ج 47 ، ص 16 . )

 

نکاتی راجع به زندگانی  امام صادق (علیه السلام)

امام جعفر صادق(ع) پيشواي ششم مسلمانان، در روز 25 شوال سال 148 (ه ق) به دست خليفه ي عباسي، منصور دوانيقي مسموم و در مدينه به شهادت رسيد. امام صادق(ع) به شيخ الائمه نيز معروف است زيرا عمر ايشان از تمامي ائمه اطهار(ع) طولاني تر است. حضرت را در قبرستان بقيع در كنار پدر، جدّ و امام حسن مجتبي(ع) دفن كردند.امام به هنگام شهادت 65 سال داشته و مدت 34 سال از امامت حضرتش مي گذشت.

در ميان امامان معصوم(ع) ، براي هيچ كدام همانند امام صادق(ع) فرصت و شرايط مساعدي پيش نيامد تا بتوانند در سطح وسيع به انقلاب فرهنگي بپردازند و با تشريح فرهنگ غني و پُرمايه ي اسلام، بر گسترش اين دين آسماني بيفزايند. ولي براي امام صادق(ع) اين فرصت، در گير و دار كشمكش ها و رودرويى بني اميه و بني عباس و جنگ قدرت به دست آمد. آن بزرگمرد علم و عمل از اين فرصت استفاده ي كامل كرد و اسلام و فقهِ آن را از ديدگاه ائمه ي اهل بيت(ع) معرفي نمود و با تربيت شاگردان بسيار و برجسته، حيات تازه اي به اسلام و مسلمين بخشيد و فرهنگ ناب تشيّع را كه از متن اسلام محمدي و علوي نشأت گرفته بود به جهانيان عرضه كرد. امام صادق(ع) به عنوان رئيس مذهب جعفري حوزه ي علميه ي اسلامي در سطح عميق و وسيع تشكيل داده و علوم اسلامي را تدريس مي نمود. در اين حوزه، چهار هزار نفر به فراگيري علوم آل محمد(ص) مي پرداخته و حضرت در اين زمان، اسلام اصيل را از زير حجاب تيره و تار اسلام بني اميه و بني عباس آشكارساخت.

 

امام صادق(ع) چگونه به شهادت رسید؟

امام صادق(ع) در سن 31 سالگی پس از شهادت پدر بزرگوارشان به امامت رسید و زمان ولایت ایشان مقارن با حکومت بنی امیه و بنی عباس بود.

امام صادق(ع) در دوران امامت خود فرصت مناسبی برای گسترش فعالیت‌های فرهنگی و مذهبی نسبت به سایر امامان داشت و توانست شاگردان بسیاری را در علوم مختلف تربیت کند.

خلفای عباسی آزار و اذیت بسیاری را در سالهای آخر عمر بر امام صادق(ع) وارد کردند و حتی حاکم مدینه خانه ایشان را به آتش کشید که البته امام معصوم(ع) از این توطئه جان سالم به در برد. اما ترس و کینه عباسیان از محبوبیت امام صادق(ع) میان مردم روز به روز بیشتر می شد تا اینکه سرانجام منصور دوانیقی خلیفه بغداد در 25 شوال سال 148 هجری قمری با انگور زهرآلود ایشان را به شهادت رساند..

از اینکه آیا این قتل توسط شخص منصور دوانیقی انجام شده یا خیر، سندی در دست نیست اما کاملاً واضح است که نقشه شهادت امام صادق(ع) تصمیمی بوده که خلیفه بغداد به عنوان حاکم بنی عباس گرفته و شاید به وسیله یکی از زیردستانش به انجام رسیده است..

نکته دیگر این که امام صادق(ع) بیش از دیگر ائمه اطهار(ع) عمر کرده اند و شاید علت این طول عمر رسالت جنبش علمی باشد که خداوند بر دوش این امام بزرگوار گذاشته بود.

 

برخى از وصيتهاى امام صادق (ع) براى شيعيان:

و بدان که عمل و عبادت اندک ولى دائم و پيوسته که بر مبناى يقين باشد نزد خداوند با ارزشتر از عمل و عبادت زيادى است که براساس يقين نباشد . و بدان که هيچ ورع و تقوائى، برتر از اجتناب از حرامهاى الهى و خوددارى از آزار مؤمنان و غيبت ايشان نيست.

 

از ازل دَرد به پیمانۀ خوبان کردند

از ازل دَرد به پیمانۀ خوبان کردند

دل عاشق شده را کلبه احزان کردند

هر کسی را که به عالم سر حشمت خواهی است

لطف کردند و شبی خادم سلطان کردند

سفره‌ای وسعت صدق تو گشودند به دهر

انبیا را سر احسان تو مهمان کردند

دل شب بود که گنجینۀ دین را بردند

عده‌ای کفـر صفت، سرقت ایمان کردند

پا برهنه عقب اسب دواندند تو را

آسمان را پس از این حادثه گریان کردند

گر نبودی، اثر از روضۀ ارباب نبود

خلق با حنجر تو ذکر «حسین جان» کردند

مداحی های شهادت امام صادق علیه السلام

[audio_mp3 url=”dl.taliedaran.ir/heyat/96/emam-sadegh/Banifateme%28www.taliedaran.ir%29.mp3″]

[button_link size=”medium” src=”dl.taliedaran.ir/heyat/96/emam-sadegh/Banifateme%28www.taliedaran.ir%29.mp3″]دانلود[/button_link]

 

[audio_mp3 url=”dl.taliedaran.ir/heyat/96/emam-sadegh/karimi%28www.taliedaran.ir%29.mp3″]

[button_link size=”medium” src=”dl.taliedaran.ir/heyat/96/emam-sadegh/karimi%28www.taliedaran.ir%29.mp3″]دانلود[/button_link]

بازدیدها: 5