ویژه نامه میلاد حضرت معصومه سلام الله علیها
ولادت حضرت معصومه سلامالله علیها
حضرت فاطمه معصومه (ع) در اولین روز ماه ذیالقعده سال 173 هـ ق، 25 سال بعد از تولد حضرت امام رضا (ع) در شهر مدینه منوّره چشم به جهان گشود.
از میان فرزندان بزرگوار حضرت امام موسى بن جعفر(ع)، دو فرزند ایشان یعنى حضرت امام على بن موسیالرضا (ع) و حضرت فاطمه کبری (ع) ملقّب به معصومه، از ویژگیهای خاص برخوردار بودهاند تا ادامهدهنده خطّ امامت بعد از پدر باشند.
آن حضرت به همراه امام رضا (ع) هر دو در دامان پاک یک مادر بزرگوار به نام حضرت نجمه خاتون (س) که از مهاجران مغرب بود، رشد و پرورشیافتهاند. این در حالى است که پدر بزرگوارشان پیوسته در زندان هارونالرشید بسر میبردند و سرانجام در همان زندان، هنگامیکه حضرت معصومه (س) در سن دهسالگی بود، به شهادت رسیدند و از آن زمان به بعد حضرت معصومه (س) تحت مراقبت برادرش امام رضا (ع) قرار گرفت.
حضرت معصومه (س)، معصوم به معنایی که در مورد پیامبران و امامان به کار میرود نبوده، امّا ایشان دارای طهارت روح و کمالات معنوی بالایی بودند، بهگونهای که به زائرانش وعده بهشت دادهشده است.
جایگاه حضرت معصومه (س)
آن حضرت درواقع بتول دوم و جلوهای از وجود حضرت زهرا سلامالله عليها بود. در طهارت نفس امتيازي خاص و بسيار والا داشت كه امام هشتم برادر تني آن حضرت او را (كه نامش فاطمه بود) معصومه خواند.فرمود: «من زار المعصومة بقم كمن زارني» : (كسي كه حضرت معصومه عليها سلام را در قم زيارت كند مانند آن است كه مرا زيارت كرده است).
مقام علم و عرفان او در مرحلهای است كه در فرازي از زیارتنامه غير معروف او چنين میخوانیم: «السلام عليك يا فاطمه بنت موسي بن جعفر و حجته و امينه» : (سلام بر توای فاطمه دختر موسي بن جعفر و حجت و امين از جانب موسي بن جعفر).و بازمیخوانیم: «السلام عليك ايتها الطاهرة الحميدة البرة الرشيدة التقية الرضية المرضية»: (سلام بر توای بانو پسنديده نیکسرشت، اي بانوي رشد يافته، پاکطینت، پاك روش، شايسته و پسنديده).بدين لحاظ و مقامات عالي معنوي آن بانوست كه حضرت رضا علیهالسلام در فرازي از زیارتنامه معروفش به ما آموخته كه در كنار مرقدش خطاب به او بگوييم: «يا فاطمه اشفعي لي في الجنة فان لك عندالله شانا من الشان».
(اي فاطمه! در بهشت از من شفاعت كن چراکه تو در پيشگاه خداوند داراي مقامي بس ارجمند و والا هستي).امام صادق علیهالسلام سالها قبل از ولادت حضرت معصومه عليها سلام در توصيف قم سخن گفته و آن مكان را حرم خاندان رسالت خوانده بود. آنگاه فرمود: بهزودی بانويي از فرزندانم بهسوی آن كوچ كند كه نامش فاطمه دختر موسي بن جعفر است و با شفاعت او همه شيعيانم وارد بهشت میشوند.
همچنين ازنظر كمالات علمي و عملي بینظیر است ديگر اینکه گرچه مرقد مطهرش آشكار است و همانند مرقد مطهر حضرت زهرا سلامالله عليها مخفي نيست ولي مطابق مکاشفهای كه براي بعضي از اولياي خدا رویداده امام باقر يا امام صادق علیهمالسلام فرمودند: «كسي كه مرقد حضرت معصومه عليها سلام را زيارت كند به همان مقصودي نائل خواهد شد كه از
زيارت قبر حضرت زهرا سلامالله عليها نائل میشود. از ديگر مشابهتهای حضرت معصومه عليها سلام به حضرت زهرا فداكاري ايشان درراه اثبات ولايت بود زيرا حضرت معصومه عليها سلام نيز آنچنان تلاش كرد که جان خود را فدا نمود و به شهادت رسيد .
ورود حضرت معصومه (س) به قم
در سال 2هجرى قمرى در پى اصرار و تهدید مأمون عباسى ، سفر تبعید گونه حضرت رضا (ع) به مرو انجام شد و آن حضرت بدون اینکه کسى از بستگان و اهلبیت خود را همراه خود بیاورند راهى خراسان شدند.
حضرت معصومه یک سال بعد از هجرت
تبعید گونه حضرت رضا (ع) به مرو، در سال 201 هجری قمری، به شوق دیدار برادر و ادای رسالت زینبی و پیام ولایت، به همراه عدهای از برادران و برادرزادگان بهطرف خراسان حرکت کرد و در هر شهر و محلى مورد استقبال مردم واقع میشد. در شهر ساوه عدهای از مخالفان اهلبیت که از پشتیبانى مأموران حکومت برخوردار بودند، سر راه کاروان آنان را گرفته و با همراهان حضرت وارد جنگ شدند، درنتیجه تقریباً همه مردان کاروان به شهادت رسیدند، حتى بنا بر نقلى حضرت (س) معصومه را نیز مسموم کردند.
بههرحال، یا براثر اندوه و غم زیاد از این ماتم و یا براثر مسمومیت از زهر جفا، حضرت فاطمه معصومه (س) بیمار شدند و چون دیگر امکان ادامه راه بهطرف خراسان نبود، قصد شهر قم را نمود. حدوداً در روز 23 ربیعالاول سال 2 1 هجرى قمرى حضرت وارد شهر مقدس قم شدند. و در محلى که امروز «میدان میر» نامیده میشود در منزل «موسى بن خزرج» فرود آمدند و افتخار میزبانى حضرت نصیب او شد.
آن بزرگوار به مدت 17 روز در این شهر زندگى کرد. محل زندگی و عبادت آن حضرت در مدرسه ستیه به نام «بیت النور» بود که هم اکنون محل زیارت ارادتمندان آن حضرت است.
اطلاق «معصومه» بر فاطمه دختر موسی بن جعفر(علیهالسلام)
نام حضرت معصومه، فاطمه است. در کتابهای روایی و تاریخی نیز، از آن حضرت با عنوان فاطمه بنت موسى بن جعفر (ع) یادشده است، امّا صدها سال است که آن حضرت با این لقب مشهور هستند، و این لقب نزد ایرانیان تبدیل به اسم برای ایشان شده است.
حضرت معصومه (س)، معصوم به معنایی که در مورد پیامبران و امامان به کار میرود نبوده، امّا ایشان دارای طهارت روح و کمالات معنوی بالایی بودند، بهگونهای که به زائرانش وعده بهشت دادهشده است.
لازم به ذکر است که عصمت امر نسبی است. با توجه به روایاتی که در شأن و منزلت حضرت معصومه واردشده است، میتوان مرتبهای از عصمت – نه در حد ائمه- برای ایشان قائل شد. این مسئله در حق چنین بانویی بعید به نظر نمیرسد؛ چراکه این حد از عصمت به معنای دوری از گناه در زندگی عالمان بزرگ نیز فراوان مشاهده میشود.
حضرت امام خميني (قدس سره) در قصیدهای كه شامل 44 بيت است حضرت معصومه (س) را با حضرت زهراي اطهر مقايسه كرده در بخشي از آن میگوید:
دختر چون اين دو در مشيمه قدرت نــامد و نايـد دگــر هماره مــقدر
آن يك امواج علــم را شده مبــدا ويـن يك افواج حلم را شده مصدر
آن يــك درعالـــم جلالـت كـعبه وين يك در ملك كبريايـي مشــعر
لم يلـــدم بستـه لـب و گرنه بگفتم دخــت خدايـند اين دو نــور مطهر
آن يــك خـاك مدينـه كـرد مزين صفــحه قم را نمود اين يـك انــور
خاك قم ايـن كرد از شـرافـت جنت آب مــدينه نـمـوده آن يك كــوثر
[audio_mp3 url=”http:/dl.taliedaran.ir/heyat/96/hazrat-masoome/banifateme-milad-hazrat-masoome-94-01.mp3″]
[button_link size=”medium” src=”http:/dl.taliedaran.ir/heyat/96/hazrat-masoome/banifateme-milad-hazrat-masoome-94-01.mp3″]دانلود[/button_link]
[audio_mp3 url=”http://dl.taliedaran.ir/heyat/96/hazrat-masoome/banifateme-milad-hazrat-masoome-94-03.mp3″]
[button_link size=”medium” src=”http://dl.taliedaran.ir/heyat/96/hazrat-masoome/banifateme-milad-hazrat-masoome-94-03.mp3″]دانلود[/button_link]
[audio_mp3 url=”http://dl.taliedaran.ir/heyat/96/hazrat-masoome/MiladHazratMasoumeh1394%5B01%5D.mp3″]
[button_link size=”medium” src=”http://dl.taliedaran.ir/heyat/96/hazrat-masoome/MiladHazratMasoumeh1394%5B01%5D.mp3″]دانلود[/button_link]